LASERSKO
  ODSTRANJEVANJE
  DLAK

DERMAROLLER®

        UČVRSTITEV KOŽE
                ZMANJŠANJE GUB

RADIAGE
         
NEKIRURŠKO     
                   POMLAJEVANJE


KJER SE SREČATA                                     DERMATOLOGIJA IN                                 KOZMETIKA
                 - fibromi
                 - seboroične keratoze

 

FIBROMI

So mehki, pecljati, benigni kožni tumorji, zato jih načeloma ni potrebno odstranjevati. Veliki so lahko od nekaj milimetrov do centimeter ali več. Najpogosteje so kožne barve, lahko pa so tudi svetlo ali temno rjave barve. 

Najpogosteje se pojavljajo v skupinah na vratu in pod pazduho, lahko pa tudi okrog oči, pod dojkami in v dimljah. Njihovo prepoznavanje je preprosto. 

Če se fibromi nahajajo na motečem mestu, jih je mogoče odstraniti.SEBOROIČNE KERATOZE


Seboroična keratoza ali tudi starostna bradavica je zelo pogosta benigna epitelna tvorba, saj se pojavi praktično pri vsaki odrasli osebi po 50. letu starosti. Najpogosteje se pojavi na koži trupa, obraza, vratu - na površini kože, kjer se nahaja večje število žlez lojnic, lahko pa jih zasledimo kjerkoli, razen na podplatih in dlaneh.

Najprej se kaže kot bunčica v barvi kože, ki se kasneje spremeni v rjavkaste ali črne pecljate tvorbe in je lahko tudi srbeča. Vzrok za pojavljanje starostnih bradavic ni znan.
Seboroične keratoze praviloma ne izginejo samo od sebe. Ker so benigne, jih ni potrebno odstranjevati. Kadar pa so moteče iz različnih razlogov, jih lahko odstranimo.AKNE

V koži se nahajajo žleze lojnice, ki izločajo loj, s pomočjo katerega koža ostane vlažna in prožna. Če ob prekomernem delovanju žlez lojnic pride do zamašitve njihovih izvodil, se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v globljih predelih kože in s tem kožo draži, zaradi česar se posledično pojavi vnetje, ki povzroča nastanek mozoljev ali tudi aken.

Akne se najpogosteje pojavljajo na tistih predelih telesa, kjer je več žlez lojnic – na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in ramenih, njihovo zdravljenje pa lahko poteka s sistemsko terapijo (zdravljenje z antibiotiki) ali z lokalno terapijo. Med drugim lahko izberete tudi zdravljenje s kozmocevtiko Holy Land Cosmetics.

Akne lahko prizadanejo ljudi vseh starosti in obeh spolov. V času pubertete, ko je izločanje hormonov povečano in so žleze lojnice bolj dejavne, se akne pojavljajo najpogosteje.
Medtem ko ženski spolni hormoni nastanek aken celo nekoliko zavirajo, ga moški spolni hormoni spodbujajo, zato se v času pubertete dečki pogosteje srečujejo z aknami, kot deklice. V času spolne dozorelosti, ko se delovanje hormonov umiri, akne ponavadi izginejo, pri ženskah se lahko ponovno pojavijo okoli 40. leta, saj takrat začne upadati tvorba ženskih spolnih hormonov.Pogosto zastavljena vprašanja o aknah

 


DERMATITIS (ATOPIJSKI DERMATITIS)


Dermatitis pomeni »vnetje kože« in sam pojem ne opredeljuje vzroka ali izgleda sprememb.

Atopijski dermatitis je relativno pogosta, kronična vnetna bolezen kože, glavni težavi sta srbež in ekcemi (področja pordele, rdečkaste, luščeče se kože, občasno z ranicami, včasih je koža na teh mestih groba, zadebeljena). Atopijski dermatitis (AD) se običajno razvije pri ljudeh, pri katerih je razvoj in funkcija celic vrhnjice kože spremenjena, imajo pa tudi nagnjenje k alergičnim odzivom, povezanim z imunoglobulini E. Pogosto se povezuje z drugimi alergijskim boleznim kot so astma, seneni nahod, alergijski konjunktivitis.

Glavni simptom AD je občutljiva, reaktivna koža, ki se na mnoge dražljaje odzove s srbežem, rdečino in kasneje luščenjem. Tipičen znak AD je ekcem, poleg tega koža je precej dojemljiva za dodatne bakterijske in virusne okužbe. Značilna mesta ekcemov se spreminjajo glede na starost.

AD se redko pojavi pred 3. mesecem starosti, pri teh zgodnjih oblikah so spremembe najbolj pogosto na lasišču, obrazu in izteznih delih zgornjih in spodnjih okončin, občasno pa tudi po trupu. Koža pod pleničkami je praktično vedno neprizadeta. Večji otroci imajo najpogosteje žarišča v pregibih komolcev in kolen, zapestij in gležnjev. V najstniških letih in kasneje ostajajo pogosta vnetja kože pregibov (komolčni, kolenski, vrat), včasih tudi obraza, vse pogostejše so tudi težave s kožo rok.

Dermatitis in atopijski dermatitis zdravimo tudi v Dermatologiji Bartenjev - Rogl. V pomoč pri lajšanju težav s perioralnim in seboroičnim dermatitisom so vam na voljo tudi izdelki kozmocevtike Holy Land.
VIRUSNE BRADAVICE


Virusne bradavice so pogosta, običajno nenevarna virusna okužba kože, ki jo povzroči človeški papiloma virus (HPV), ki je prenosljiv s človeka na človeka.
Posebej pri otrocih in mladostnikih je to ena izmed najpogostejših kožnih sprememb. Kljub temu, da so bradavice običajno majhne in ne predstavljajo nevarnosti za zdravje, so vseeno dostikrat moteče in si jih želimo odstraniti.

KAKO SE OKUŽIMO?

Virus se med ljudmi prenaša z dotikom (npr. z rokovanjem) in tudi posredno, po okuženih predmetih in tleh (npr. v telovadnicah in bazenih). Tveganje za okužbo jsicer ni veliko, vendar obstaja. Okužba je mogoča prej, če je površina kože poškodovana ali razmočena. Ne vemo, zakaj so nekateri ljudje za okužbo s HPV bolj dovzetni in zakaj nekateri ljudje bradavic nikoli nimajo. Verjetno je pri okužbi in trajanju bradavic poglavitnega pomena delovanje imunskega sistema. Ljudje, ki imajo okrnjeno delovanje imunskega sistema, imajo pogosto številne bradavice, ki jih je težko zdraviti.

Zdravljenje ali odstranjevanje virusnih bradavic je način zajezitve okužbe, saj se virus, ki povzroča nastanek bradavic, ob drgnjenju ali praskanju razširi na druge dele telesa.


Pogosto zastavljena vprašanja o virusnih bradavicah
LUSKAVICA ali PSORIAZA


Luskavica ali psoriaza je kronična dedna bolezen, ki v povprečju prizadane

približno 1 - 4 % ljudi.

Luskavico prepoznamo po značilnem vnetju in prehitrem razmnoževanju celic vrhnjice, ki se nato kopičijo na površini kože kot bolj ali manj debele obloge v obliki lusk belkasto-srebrne barve. Prizadane lahko vsak del kože, tudi lasišče in nohte.

 

Kaj poleg genetsko pogojene imunske motnje povzroča luskavico, zaenkrat še ni znano, kljub temu pa poznamo nekaj dejavnikov, ki lahko sprožijo izbruh okužbe. Med "sprožilne" dejavnike uvrščamo različne bolezni (zlasti okužbe), uživanje določenih zdravil (antidepresivov, zdravil, ki znižujejo povišan krvni tlak, zdravil proti malariji) ter alkohola, psihični stres in tudi neposredne poškodbe kože (odrgnine, opekline).

 

Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Kljub temu, da je luskavica zaenkrat neozdravljiva bolezen, poznamo zelo veliko zdravil, ki pomagajo pri tovrstni bolezni.

Luskavico zdravimo na tri načine:

- lokalno (s pripravki, ki jih nanašamo na spremembe),

- sistemsko (z zdravili, ki jih pojemo ali pa vnesemo v organizem drugače - injekcije) in  

- z obsevanjem z UV svetlobo.Več o luskavici vas vabimo, da si preberete na spletni strani www.luskavica.com.

 

Pogosto zastavljena vprašanja o luskavici
ROZACEA ali RDEČICA

Rozacea je kronična vnetna kožna bolezen, ki se razvije pri ljudeh z občuljivo kožo, nagnjeno k pordevanju in za katero so značilni zardevanje obraza, razširjene žilice, rdečica obraza in v hudih primerih tudi gomoljasta zadebelitev nosu in lic.
Nagnjenost kože k vnetnim odzivom in izrazito močna odzivnost žilja na različne dražljaje sta glavna dejavnika pri razvoju bolezni. Pojavljanje ni ozko vezano na določen tip ljudi, so pa nekoliko pogosteje prizadete svetlopolte, svetlooke osebe med 30. in 50. letom starosti s svetlo kožo. Rozacea vpliva na oba spola, vendar pa je skoraj trikrat pogostejša pri ženskah.
Razvoj bolezni gre preko večih stanj, ni pa nujno, da so pri vsakem posamezniku vedno izražena vsa stanja. Najprej oseba pogosto zardeva, nato postopoma del žilic v koži izgubi sposobnost samoregulacije in ostajajo stalno razširjene (teleangiektazije). Kasneje se prično pojavljati drobne pordele bunčice (papule), ki imajo občasno tudi bele vršičke (pustule). Najbolj izražena rozacea pa se kaže kot otekanje posameznih predelov obraza ali pomnožitev veziva in povečevanje lojničnih odprtin na nosu (rinofima). Prizadeta je lahko tudi očesna veznica, kar se prav tako kaže z rdečico in razširjenimi nežnimi žilicami.
Za nego kože, nagnjene k rdečici, lahko izberete tudi zdravljenje s kozmocevtiko Holy Land Cosmetics.

 

Vzrokov je več in še niso do konca pojasnjeni. Med njimi so: hormonske spremembe, prebavne motnje, prehranski vplivi (začinjena, vroča, mastna hrana) in zunanji fizikalni vplivi (mraz, vročina, veter). Vzrok za nastanek rozacee so lahko tudi nekatere bakterije na koži in pršice ter prekomerno izpostavljanje soncu in pomanjkanje dobrih bakterij v našem prebavnem traktu.

 

Rozaca je vse do danes še neozdravljiva kožna bolezen, kljub temu pa vsaka rdečica ne pomeni bolezenskega stanja, zato je pomembno, da se ob pojavu težav posvetujete z dermatologom.

Pogosto zastavljena vprašanja o rozacei
KRČNE ŽILE in KRONIČNE BOLEZNI VEN


Krčne žile na nogah ali kot jih tudi imenujemo - 'varice', nastanejo zaradi razširitve podkožnih ven, kar ne predstavlja zgolj estetskih neprijetnosti, temveč tudi zdravstvene težave. So le ena izmed motenj v delovanju venskega sistema, ki jim pravimo tudi kronične bolezni ven (KBV).

Ljudje s krčnimi žilami pogosto občutijo utrujenost in napetost v nogah, ponoči se pojavljajo krči v mečih, okoli gležnjev se pojavijo srbeče in včasih tudi pekoče otekline, vnamejo se lahko povrhnje vene, z leti pa se koža obarva v rjavo v nekaterih primerih se lahko pojavi boleča razjeda (ulkus).

Vzrok za nastanek krčnih žil leži v slabem vezivnem tkivu v venah nog. Pri ljudeh, ki nimajo krčnih žil, venske zaklopke v vrhnjih in globokih venah zagotavljajo pretok venske krvi proti srcu, medtem ko v primeru krčnih žil zaklopke v razširjeni veni več ne opravljajo svoje funkcije, zato se kri po globokih venah vrača le do dimelj, od koder se po povrhnjih venah vrača nazaj v golen. Zaradi povratnega toka krvi, ki se s tem oblikuje, kri zastaja v goleni, kar občutimo kot napetost v nogah.

Slika 1:                                                  Slika 2:
pravilen pretok krvi v veni                      nepravilen pretok krvi v veni zaradi                                                                      venskega popuščanja
                                                               


Bolezni ven so kronične, zato se uspešno zdravijo predvsem s spremembami v nekaterih oblikah načina življenja.

Priporoča se predvsem:

- čim manj dolgotrajnega sedenja ali stanja na mestu,
- izogibanje sedenju s prekrižanimi nogami,
- več gibanja s stopali, dviganja nog, različne oblike aktivnosti večkrat na dan (hoja, počasen tek, kolesarjenje, plavanje), odsvetuje se igranje tenisa, nogometa, rokometa, košarke,
- pri počitku imejte noge rahlo privzdignjene,
- izogibanje toploti (sončenje, savna, ipd.),
- hladne kopeli,
- zmanjšanje telesne teže, uživanje več vlaknin,
- izogibanje oblačilom, ki stiskajo področje nog.


Med pogostejše načine zdravljenja krčnih žil štejemo:

a) zdravljenje z zdravili, ki učinkovito zmanjšujejo simptome in znake kroničnega venskega popuščanja,

b) kompresijsko zdravljenje (tudi v kombinaciji s sklerozacijo ven), pri katerem gre za pritisk na vene s povoji ali kompresijskimi nogavicami in s tem stisnemo razširjene vene ter pospešimo pretok krvi,

c) kirurško zdravljenje,

d) lasersko zdravljenje.

Več o boleznih ven in praktičnih nasvetih za zaščito ven vas vabimo, da si preberete na spletni strani www.bolezni-ven.si.

Pogosto zastavljena vprašanja o boleznih ven

Kontaktni podatki

Dermatologija Bartenjev - Rogl d.o.o.

Derčeva ulica 35

1000 Ljubljana


Tel.: 01 514 17 00
info@dermatologija.eu
Novice
16.12.2016

PRIZNANJE ZA ODLIČNOST

Ponosni smo, da je naš trud cenjen med tistimi, zaradi katerih smo tukaj - našimi strankami.

 

24.11.2016 smo na dogodku, ki ...

Thymuskin

profesionalna nega lasišča

      Pridružite se nam!
Priporočamo

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.