LASERSKO
  ODSTRANJEVANJE
  DLAK

DERMAROLLER®

        UČVRSTITEV KOŽE
                ZMANJŠANJE GUB

RADIAGE
         
NEKIRURŠKO     
                   POMLAJEVANJE


KJER SE SREČATA                                     DERMATOLOGIJA IN                                 KOZMETIKA
<< < 1 2 > >>
 

PRIZNANJE ZA ODLIČNOST

16.12.2016

Ponosni smo, da je naš trud cenjen med tistimi, zaradi katerih smo tukaj - našimi strankami.

 

24.11.2016 smo na dogodku, ki ga je organizirala Triglav, zdravstvena zavarovalnica, d.d. prejeli priznanje za odličnost z razlogom zadovoljstva zavarovancev pri koriščenju zdravstvenih storitev.


 

Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali.

 

Ker sta za nas zdravje in zadovoljstvo naših strank na prvem mestu, se bomo še naprej trudili biti odlični!

 
 

PRED DOPUSTOM NE POZABITE NA PREGLED KOŽNIH ZNAMENJ

22.06.2016

Preverite, ali so vaša znamenja nenevarna in kako se zaščititi poleti.

Kljub temu, da poletje predstavlja tisti del leta, ko smo oblečeni v lahkotnejše tkanine, je koža prav v tem času močno izpostavljena zunanjim dejavnikom kot so voda, sonce, vročina, pesek, zaradi katerih se na koži pogosto pojavijo različne spremembe, izpuščaji, alergije ...

Če na koži opazite nepravilnosti ali nenavadne spremembe, ne čakajte - obiščite specialista.

Vabljeni!

Tel.: 01 514 17 00
e-pošta: info@dermatologija.euKoža je edino 'oblačilo', v katero smo odeti od prvega do zadnjega dne življenja.

Poskrbite, da bo tudi vaša koža lepa in zdrava.

 


 
 
ni podpisa k sliki
HIPERHIDROZA ali PREKOMERNO POTENJE
25.02.2016
Potenje je ključni mehanizem regulacije telesne temperature pri človeku. Če se potimo bistveno več, govorimo o hiperhidrozi ali pretiranem potenju.

Piše: Mirjam Rogl Butina, dr. med., spec. dermatovenerologije

Glede na ameriške podatke ocenjujemo, da se težave s pretiranim potenjem pojavljajo pri 2-3% prebivalstva, vendar se z zdravnikom glede svoje težave posvetuje kvečjemu slaba polovica prizadetih.

Pretirano potenje se najpogosteje pojavlja v pazduhah, na dlaneh in podplatih, na obrazu, v koraku, redkeje pa na trupu in po okončinah (razen dlani in podplatov).

Samo po sebi prekomerno potenje ni resno obolenje, je pa za posameznika praviloma zelo stresno. Ne toliko zaradi različnih težav na koži, ki jih lahko sproži, kot zaradi čustvenega obremenjevanja s težavo. Pretirano potenje se vmešava v socialno in čustveno področje življenja, poklicne odločitve, odnos do športa ipd.

Fizično gledano se zlasti zaradi pogoste razmočenosti in posledično pogostejših poškodb ob pretiranem potenju večkrat razvijejo glivične (zlasti na stopalih in v koraku), bakterijske (folikulitis, šen) in virusne (bradavice) okužbe kože. Občasno se pojavlja še dodatna motnja – bromhidroza ali neprijetni telesni vonj, ki se razvije, ko bakterije na koži razgrajujejo izločke žlez znojnic, zlasti posebnega tipa znojnic, ki jih imenujemo dišavnice. Le-teh je največ v pazduhah in v koraku, dodatno pa se koža v predelih teh globokih gub najtežje osuši.


Aktivnost žlez znojnic uravnava živčni sistem. Nanj pa vplivajo različni dražljaji:

- najpomembnejše je sporočilo centralnega živčnega sistema, da se telesna temperatura dviguje  

- čustva: jeza, zaskrbljenost, stres in tudi zaljubljenost

- hormoni: nosečnost in poporodno obdobje, menopavza

- različna hranila: kava, alkohol, ostre začimbe

- kajenje in prenehanje kajenja

- različne bolezni

- določena zdravila.
         

Glede na našteto je seveda razumljivo, da se vsi občasno močneje  potimo in praviloma tudi vemo, zakaj. Kadar pa je potenje dolgotrajno in vzroka zanj ne poznamo, ga označimo za prekomerno potenje.


Ločimo dve vrsti prekomernega potenja:
1. primarno ali žariščno
2. sekundarno ali generalizirano

 

SEKUNDARNO ali GENERALIZIRANO PRETIRANO POTENJE

Kot že ime pove, se ta vrsta pretiranega potenja oblikuje sekundarno – kot del nekega posebnega stanja,  bolezni ali stranski učinek zdravil.

Pojavi se lahko kadarkoli v življenju, bistveno pogosteje pa v odraslem obdobju. Oseba se poti na različnih delih telesa, simetrično ali asimetrično in praviloma na večjih področjih, tako v aktivnem delu dneva kot tekom spanja.

Med bolezenskimi stanji se pretirano potenje najpogosteje pojavlja pri akutnih vročinskih obolenjih, alkoholizmu, sladkorni bolezni, limfomu, srčnem popuščanju, zvečanem delovanju ščitnice, revmatoidnem artritisu, Parkinsonovi bolezni, menopavzi, nosečnosti, putiki, debelosti. Zavedati se je seveda treba, da se le pri manjšem deležu ljudi, ki jemljejo neko zdravilo ali imajo določeno bolezen razvije pretirano potenje.

Glede na to, da gre marsikdaj za simptom neke bolezni ali stranske učinke zdravil, je naš osnovni cilj pri generaliziranem potenju identifikacija vzroka (in z odstranitvijo ali ozdravljenjem le-tega se praviloma umiri tudi potenje). Če bi le ustavljali potenje, bi lahko spregledali pomembno motnjo.

 

PRIMARNO ali ŽARIŠČNO PRETIRANO POTENJE

Pri žariščnem potenju gre za povsem samostojno motnjo potenja, ki se praviloma pojavi v mladosti, pogosto ima podobne težave več članov širše družine.
Področja potenja so običajno simetrična, največkrat se izrazi na dlaneh in podplatih, v pazduhah, na obrazu, v koraku. Napadi močnejšega potenja se pojavijo vsaj 1x tedensko, pri marsikom vsakodnevno, praktično nikoli pa, kadar spimo.


KAKO OPREDELITI, ZA KATERO VRSTO POTENJA GRE?

Na internetni strani Mednarodnega združenja za hiperhidrozo je kratek vprašalnik, ki omogoča opredelitev vrste pretiranega potenja (povzeto po Hornberger J. et al. Recognition, diagnosis, and treatment of primary focal hyperhidrosis  JAAD 2004; 51: 274-86).

Če zadnjih 6 mesecev opažate pretirano potenje, ki ga ne znate razložiti in na vsaj dve od naslednjih trditev odgovorite z »ja«, potem je zelo verjetno, da gre za primarno, žariščno pretirano potenje.

a) Potenje je obojestransko in relativno simetrično (torej se levo in desno na telesu potite približno enako močno)
b) Pretirano potenje vpliva na vaše vsakodnevne aktivnosti         
c) Petirano potenje se pojavi vsaj 1x tedensko         
d) Težave s pretiranim potenjem so se pričele pred 25. letom
e) Še kdo v vaši družini ima podobne težave (pozitivna družinska anamneza)
f) Kadar spite, se pretirano potenje ne pojavlja

Če vas potenje moti in domnevate, da gre za primarno pretirano potenje, vaš zdravnik pa domnevo potrdi, imate več možnosti zdravljenja / zmanjševanja pretiranega potenja. Med seboj se razlikujejo glede na mehanizme delovanja, postopke jemanja / uporabe, stranske učinke, pa tudi glede na uspešnost in na to, na katerem delu telesa je uporaba izvedljiva.

 


MOŽNOSTI ZDRAVLJENJA PRETIRANEGA POTENJA

 


ANTIPERSPIRANTI

Antiperspiranti so pripravki (kreme, pršila, geli ipd.), ki jih nanašamo na mesto pretiranega potenja. Po njih oseba s to težave praviloma najprej poseže. Uporabljajo se lahko za katerokoli mesto, uporaba je enostavna in niso dragi. Žal pa njihova učinkovitost praviloma ni zadovoljiva.

Po nanosu na površino kože, drobni delci, ki jih vsebuje (praviloma soli kovin v različnih koncentracijah), zamašijo izvodilo znojnice. Ko telo zazna zaporo, refleksno ustavi izločanje znoja. Čepki v izvodilih vztrajajo do 24 ur.

Za večjo učinkovitost je priporočljivo antiperspirant nanesti zvečer/ponoči, ko so znojnice manj aktivne in je možnost prodora v izvodila večja. Nanašamo jih na umito in osušeno kožo.

Ker pogosto dražijo kožo, priporočamo postopno uvajanje – najprej pripravke z nižjo koncentracijo učinkovine, če ni uspeha, posežemo po močnejših. Včasih pomaga tudi, če jih ne nanašamo na povsem svežo umito kožo, vsekakor pa je po britju ali depilaciji potrebno do prvega nanosa počakati vsaj 24, raje pa 48 ur.

Učinek ni viden takoj – pripravek nanašajte vsak večer in spremljajte odziv znojnic.

 

Zadnja leta pogosto načeta razprava o morebitni povezavi med uporabo lokalnih antiperspirantov (zlasti aluminijevih soli) in pojavom raka dojk, še ni končana. Opravljene raziskave dokaza o vzročni povezanosti niso našle. Prav tako so znanstveniki mnenja, da aluminij ni ključni dejavnik tveganja za razvoj Alzheimerjeve demence.

 


BOTULINUM TOXIN - botoks

Majhne količine botoksa, ki jih injiciramo na mesta pretiranega potenja zavrejo izločanje znoja za približno 6 mesecev. Postopek najpogosteje izvajamo v pazduhah, nekoliko redkeje na dlaneh in podplatih. Aplikacije je precej boleča in na dlaneh in podplatih je potrebna predhodna lokalna anestezija. 

Botoks v medicini uporabljamo dobrih 25 let: sprva so ga uporabljali predvsem nevrologi in okulisti, kmalu pa vse več tudi v estetske namene. Tako kot blokira prenos signala iz živčnega končiča v mišico, blokira tudi stimulacijo znojnic.

 

ODSTRANITEV / UNIČENJE ZNOJNIC POD PAZDUHO

V pazduhi lahko potenje zmanjšamo/ustavimo tudi s kirurškim posegom. Možnosti je več: odstranjevanje vse kože in podkožja tega dela, odstranitev dela kože in odstranitev znojnic v okolici, liposukcija.

Postopki se opravljajo v lokalni anesteziji.

Zadnja leta se pojavljajo t.i. mikroinvazivni posegi – uničevanje znojnic z laserjem ali mikrovalovi. Tudi tu je potrebna lokalna anestezija.PREKINITEV ŽIVČNIH POTI (ETS – endoskopska torakalna simpatektomija)

ETS je zahteven endoskopski kirurški poseg, ki se izvaja v splošni anesteziji. Kirurg prekine pot, ki vodi iz hrbtenjače v znojnice in tako onemogoči živčni signal, ki bi vzpodbudil aktivnost znojnic. Uporablja se predvsem za zdravljenje hude hiperhidroze dlani, izjemoma za pazduhe in obraz.

Uspešnost je zmerna, možni stranski učinki hudi.

 

SISTEMSKO ZDRAVLJENJE Z ZDRAVILI

Uporabljamo predvsem sistemska zdravila s t.i. antiholinergičnim učinkom – inhibirajo delovanje nevrotransmiterja acetilholina v sinapsah in tako zavirajo živčno stimulacijo znojnic.

Ker so stranski učinki pogosti, neprijetni in celo zdravju nevarni, jih uporabljamo le redko in le za kratka obdobja.

 


IONTOFOREZA

Iontoforezo uporabimo, kadar zdravljenje z antiperspiranti ni zadovoljivo. Gre za medicinsko napravo, ki pošilja nežne električne tokove preko vode in površine kože do znojnic. Uporablja se lahko kjerkoli na telesu, najbolj učinkovita pa je pri umirjanju potenja dlani in podplatov. Pomembnih stranskih učinkov nima, cenovno je zmerna, zahteva pa nekaj več časa.Postopek se uporablja brez pomembnih sprememb od 40-ih let prejšnjega stoletja. Razen redkih izjem (npr. srčni vzpodbujevalnik) ni resnih omejitev pri uporabi in če upoštevamo režim postopka, so učinki dolgotrajni.

Na dlaneh in podplatih, kjer je stik najboljši in koža trpežna, lahko uporabimo večjo intenzivnost, zato so rezultati najboljši. Dlani ali podplate za približno 20 minut položimo v plitvo posodo z vodo, kamor naprava pošilja nežen električni tok. Postopek sprva ponavljamo pogosteje (npr. 3 tedne 3x tedensko), ko se potenje umiri pa preidemo na vzdrževalni režim: 1x tedensko do 1x mesečno (običajno na 2 – 3 tedne).

V pazduhah, na obrazu in drugje po telesu pa je stik slabši (uporabljamo posebej oblikovane blazinice ali obloge) in koža nežnejša, zato je potrebno energijo, čas in število ponovitev prilagoditi.
IONTOFOREZO
izvajamo tudi v
DERMATOLOGIJI ROGL FABJAN.

 

Več informacij na info@dermatologija.eu.

 


 

 
 
OBČUTLJIVA KOŽA ROK POTREBUJE SKRBNO NEGO
25.01.2016
Nega občutljive kože vedno zahteva nekaj več pozornosti, še posebej v hladnejših zimskih dneh, zato vam ponujamo nekaj nasvetov za nego rok.

 
1. UMIVANJE ROK

Izogibajte se pogostemu umivanju rok z mili. Uporabljajte blago milo (ne tekoče, priporočamo uporabo trdega mila za občutljivo kožo) in mlačno vodo.

 

2. NEGOVALNE KREME

Po umivanju si roke skrbno obrišite in jih nato namažite, bodisi s predpisanim zdravilnim mazilom ali z negovalno kremo. Zdravilna mazila je bolje uporabljati zvečer oz. po navodilu dermatologa tudi zjutraj. Kadar je koža zelo izsušena, uporabljajte negovalne kreme večkrat dnevno, če je le mogoče po vsakem močenju rok.

3. ZAŠČITA

Pri delu oz. med umivanjem rok odsvetujemo nošnjo prstanov, saj se pod njimi nabirajo dražeče snovi. 

Za zaščito rok pri delu uporabljajte rokavice in jih nosite vedno, kadar pomivate posodo ali ročno perete perilo, pa tudi kadar režete, lupite ali stiskate sadje ali zelenjavo. Rokavice po možnosti nosite tudi, kadar si perete lase in se frizirate.

 

4. STIK Z NEVARNIMI SNOVMI

Izogibajte se neposrednemu stiku z mili in detergenti,  z alkoholom, bencinom, topili, razredčili in podobnimi snovmi, saj kožo dražijo in izsušijo. Izogibajte se stiku s sredstvi za poliranje, voski in gospodinjskimi čistili.

 

 


 
 
TEDEN BOJA PROTI MELANOMU
08.05.2015

Misli pozitivno, deluj preventivno!


V tednu od 11. do 17. maja 2015 bodo potekali dogodki v sklopu akcije, ki je letos usmerjena v osveščanje za melanom bolj ogroženega deleža ljudi, ki ga predstavljajo predvsem moški, po 50. letu starosti.

 

Projekt poteka pod pokroviteljstvom EADV (European Academy od Dermatology and Venerology) in v organizaciji Združenja slovenskih dermatovenerologov. Javnozdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju širše javnosti o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka - melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom.

Dr. Mirjam Rogl Butina: Melanom v številkah

Teden boja proti melanomu je letos posvečen predvsem moškim nad 50. letom starosti, ki spadajo med tvegane skupine predvsem zato, ker ne posvečajo dovolj pozornosti svoji koži in redkeje obiščejo dermatologa.

 

Gre za skupino ljudi, ki je ogrožena v sled starosti, večje kumulativne izpostavljenosti UV sevanju, predvsem pa zaradi manjše skrbi za zdravje, v smislu neizvajanja postopkov samopregledovanja kože, kot tudi pogostega zanikanja bolezni. Večino melanomov pri tej skupini ljudi odkrijejo ožji družinski člani oziroma so odkriti naključno, ob drugih rutinskih pregledih, največkrat s strani družinskega zdravnika.


SAMOPREGLEDOVANJE KOŽE

(klik na sliko)Moto letošnje akcije je:

  • vzpodbujanje rednega samopregledovanja kože ne glede na spol in starost,
  • opozarjanje na problematiko moških nad 50. letom starosti, ki imajo večje tveganje za pojav melanoma,
  • vzpodbujanje moških nad 50. letom starosti k večji skrbi za zdravje, za samopregledovanje kože in prepoznavanje melanoma,
  • vzpodbujanje skrbi za zdravje / odkrivanje melanoma v družinskem krogu.


Več informacij o projektu in naročanju:

- tel. št.: 080 73 02
- spletna stran: http://www.melanoma-day.com/sl/o-projektu/teden-boja-proti-melanomu-2015

 


 

 
 
FLEBOLOŠKI PREGLED Z ULTRAZVOKOM
12.11.2014

UZ venskega sistema nog je namenjen vsem flebološkim bolnikom - vsem, ki imajo težave zaradi krčnih žil.

 

Več o kroničnih boleznih ven.

 

Prav tako pregled z ultrazvokom priporočamo tudi pri ljudeh, ki imajo težke, utrujene in otečene noge, saj krčne žile niso vedno le povrhnje. Uporabljamo ga pri sodobni diagnostiki krčnih žil, saj se s preiskavo lahko natančno opredeli obseg venskega popuščanja. Glede na izvid predlagamo najustreznejše zdravljenje.
V DERMATOLOGIJI ROGL FABJAN opravljamo tudi flebološke preglede z ultrazvokom.
Cena pregleda: 80 EUR.

Naročanje:
- tel.: 01 514 17 00
- e-mail: info@dermatologija.eu
- spletni obrazec.
 
 
PREVENTIVNI PREGLEDI PIGMENTNIH ZNAMENJ
14.10.2014

V oktobru in novembru bomo v DERMATOLOGIJI ROGL FABJAN ponovno posebno pozornost posvetili preventivnim pregledom pigmentnih znamenj.

Ponujamo termine za pregled pigmentnih znamenj, ki vključuje slikanje z epiluminiscenčno dermatoskopijo po ugodni ceni - 50,00 EUR. 

Za naročanje smo vam na voljo:
- na telefonu 01 514 17 00,
- po elektronski pošti na naslov info@dermatologija.eu,
- s pomočjo spletnega obrazca,
- osebno na našem naslovu.

Pravočasno odkrit melanom je povsem ozdravljiv. Ne odlašajte - poskrbite za svoje zdravje.

PROSTIH TERMINOV NI VEČ NA VOLJO
Akcijo preventivnih pregledov pigmentnih znamenj bomo ponovili, zato nas spremljajte! 
 
MESEC APRIL POSVEČAMO AKNAM
01.04.2014
V prihodnjih 30 dneh boste na naši strani lahko izvedeli marsikaj o aknah. Že sedaj vas vabimo k aktivnemu sodelovanju! Svoje izkušnje in vprašanja v zvezi z aknami nam pošljite na info@dermatologija.eu.

Ob koncu meseca bo na vaša vprašanja odgovarjala dr. Mirjam Rogl Butina, specialistka dermatovenerologije.

  
 
ROČNA LIMFNA DRENAŽA - novo pri nas!
11.11.2013

Limfni sistem v človeškem telesu skrbi za odvajanje določenih snovi in odvečne tekočine iz telesa. Z ročno limfno drenažo obdelujemo večje površine telesa z namenom spodbujanja pretoka tekočine in odpadnih snovi po limfnih vodih ter vzpostavitvijo ravnotežja v človeškem organizmu.

 

Preberite si, kakšne koristi prinaša ročna limfna drenaža.

 


 
 
44. SEJEM NARAVA ZDRAVJE
30.09.2013


Vabimo vas, da nas obiščete na 44. sejmu NARAVA ZDRAVJE, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču med 17. in 20. oktobrom.Predstavili vam bomo vse naše dermatološke in estetske storitve, ki jih opravljamo, še posebej se bomo posvetili tretmajem za ohranjanje mladostnega in zdravega videza.
Vsak dan bomo izvedli tretma DERMAROLER ali RADIAGE.

To in še veliko več. Dobimo se na sejmu NARAVA ZDRAVJE!

 


Vabljeni!


---------------------------------------------------------------------------------------

 
<< < 1 2 > >>

Kontaktni podatki

DERMATOLOGIJA ROGL FABJAN d.o.o.

Derčeva ulica 35

1000 Ljubljana


Tel.: 01 51 41 700
info@dermatologija.eu
Novice
16.12.2016

PRIZNANJE ZA ODLIČNOST

Ponosni smo, da je naš trud cenjen med tistimi, zaradi katerih smo tukaj - našimi strankami.

 

24.11.2016 smo na dogodku, ki ...

Thymuskin

profesionalna nega lasišča

      Pridružite se nam!
Priporočamo

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.