Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Lasersko zdravljenje kapilar na nogah, telesu in obrazu

Vene ali žile dovodnice so tisti del krvnega obtoka, ki zbirajo kri po telesu in jo dovajajo v srce. Obolenja ven se pojavljajo zlasti na nogah, zato je zdravljenje ven usmerjeno na to področje.

Pravočasno ukrepanje!

Bolezen se s pravočasnim ukrepanjem lahko prepreči, zato moramo že pri povečanem dednem tveganju ravnati preventivno. Priporočljiva je hoja po mehkih travnatih površinah, kolesarjenje in plavanje, zlasti v morski vodi. Izogibati se je potrebno daljšemu mirnemu stanju, mirnemu sedenju s prekrižanimi nogami in pregrevanju nog v vroči vodi.

Kako?

V kolikor sta okvarjeni glavni veni na nogah, je potrebno kirurško operativno zdravljenje. V medicinskem centru Fabjan v Celju obolelo žilo odstranimo s klasično operacijo ali jo zapremo z LASERJEM.

Klasična operacija poteka v splošni narkozi in bolnik je sposoben za delo po mesecu dni. Poseg z LASERJEM se opravi ambulantno v lokalni anesteziji. Bolnik je takoj po tem sposoben za hojo, rehabilitiran pa je v tednu dni.

Predvsem zaradi podedovane slabe žilne stene, delno pa tudi zaradi večjih fizičnih naporov, se z leti površinske vene na nogah toliko razširijo, da postanejo vidne kot krčne žile ali varice. Zaklopke v venah postanejo premajhne in ne usmerjajo več toka krvi proti srcu. Kri se po povrhnjih venah vrača v nogo, noga prične otekati, pojavijo se nočni krči, srbečica in koža se obarva rjavo. Noge postanejo težke in boleče. Končno se pojavi kronična rana na goleni.

Po postopku

Po posegu ima bolnik povito nogo z elastičnim povojem ali ima obuto elastično nogavico. Povoj ali nogavica ostaneta na nogi tri dni neprekinjeno, če pa ima bolnik v nogi občutek tiščanja, mravljinčenja ali noge ne čuti, mora nogo v ležečem položaju odviti in jo nato ponovno nekoliko bolj rahlo poviti.

Po posegu lahko bolnik hodi – priporočamo hojo vsaj 10 minut na vsako uro. Izogiba naj se daljšemu mirnemu sedenju ali mirnemu stanju.

Prvi prevez noge se načeloma opravi po treh dneh pri domačem zdravniku, v kolikor ni dogovorjeno drugače. Šivov ni potrebno odstranjevati, ker se razgradijo sami.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času