Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

SRBEŽ (pruritus)

Najpogosteje se pojavi kot posledica neke kožne bolezni, sistemske bolezni ali nenormalnih živčnih impulzov.

Neprijeten občutek

Srbež je vsem znan neprijeten občutek, ki človeka sili, da se popraska. Lahko je prisoten le na določenem mestu/mestih na koži ali pa nas srbi koža celega telesa. Ni povezan s kakšno značilno spremembo na koži, pač pa na srbečih mestih pogosto opazimo posledice odziva na srbež – praskanja: tanke vzdolžne praske, drobne okrogle ranice ali krustice, po dolgotrajnem praskanju pa grobo, zadebeljeno kožo (lihenifikacija). Močan srbež pogosto moti spanje, če je dolgotrajen vodi v anksioznost ali depresijo.

LOKALIZIRAN SRBEŽ

LOKALIZIRAN SRBEŽ se največkrat pojavi zaradi različnih sprememb/bolezni kože (npr. kontaktni ekcem, naglavna ušivost) ali ob nevropatskih motnjah (npr. notalgia paresthetica na hrbtu).

GENERALIZIRAN SRBEŽ

GENERALIZIRAN SRBEŽ se pojavlja ob številnih kožnih boleznih (atopijski dermatitis, okužba z garjami itn.) in prav tako številnih sistemskih boleznih (npr. anemija zaradi pomanjkanja železa, pešanje ledvične funkcije, motnje v delovanju ščitnice, kot spremljevalec malignih obolenj).

Umirjamo ga s pomočjo različnih lokalnih pripravkov in sistemskih zdravil, pogosto bolnika napotimo tudi na t.i. fototerapijo (obsevanje z UVB in UVA žarki). V vsakem primeru pa je potrebno srbečo kožo skrbno negovati s pripravki, ki so namenjeni občutljivi koži.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času