Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Luskavica

Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Poznamo zelo veliko zdravil, ki pomagajo ljudem z luskavico.

Ali obstaja zdravilo za luskavico?

  • Zdravljenje luskavice je mogoče in je potrebno. Poznamo zelo veliko zdravil, ki pomagajo ljudem z luskavico. Po drugi strani pa luskavica ni ozdravljiva bolezen. Bolezni je veliko, žal je večina izmed njih tudi takšnih, ki jih pozdraviti ne znamo, življenje bolnikom lahko z zdravljenjem močno olajšamo.

Kateri simptomi so pri luskavici najpogostejši?

  • Na to vprašanje ni mogoče odgovoriti, saj gre za veliko vrst luskavice in vsaka je lahko le malo izražena ali pa je izražena zelo močno. Večina bolnikov ima poseben tip bolezni: luskavico v ploskvah. Te se pojavljajo v lasišču, predvsem v zatilju, po kolenih in komolcih, na križu, podlakteh, …

 

  • Koža je na teh delih v okroglih žariščih, velikih od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov, pordela, zadebeljena, pokrita s sivosrebrno lusko. Ne boli in le redko srbi.

Katero zdravljenje je pri luskavici najpogostejše?

  • Večina bolnikov ima blago ali srednje izraženo luskavico. Te zdravimo večinoma z lokalnimi pripravki. Uporabljamo največ kortikosteroide, salicilno kislino, preparate z vitaminom D, redkeje kaj drugega.

 

  • Pri luskavici tudi svetujemo zmerno izpostavljanje sončnim žarkom, saj vemo, da se bolezen poleti na soncu večinoma izboljša.

Kako dolgo je potrebno jemati zdravila?

Zdravljenje luskavice je zelo individualno prilagojeno. Včasih so bolniki obsojeni na zdravljenje vse življenje. Jemanje bioloških zdravil pri hudi obliki luskavice traja leta in več, blage oblike pa  zdravimo takrat, ko se stanje poslabša. Tudi zdravila, njihova  učinkovitost, pa tudi potencialne nevarnosti, so povsem različni.

Vsakemu pacientu predpišemo zdravila individualno. Uspešnega zdravljenja ni brez sodelovanja zdravnika. Ta tudi razloži bolniku, kako se pravilno uporablja zdravilo, ki ga je predpisal in tudi na kakšne neželene ali stranske pojave zdravljenja naj bo pozoren.

Kaj lahko naredim, da preprečim izbruh luskavice?

Nekdo, ki luskavice nima in je nikoli ni imel, naj si z morebitnim pojavom bolezni ne beli glave. Če pa je vprašanje povezano z že  znanim izbruhom, je potrebno povedati, da lahko na to, da bi ponovni zagon preprečili, vplivamo le malo. Poznamo sicer nekatere možne sprožilne dejavnike, ki pri bolnikih lahko sprožijo poslabšanje: pretirano pitje alkohola, stres, infekcije, zanemarjeno zobovje. Tem se poskušajmo izogniti.

Zdravljenje

Luskavico v grobem povedano zdravimo na tri načine:

– lokalno  (s pripravki, ki jih nanašamo na spremembe),

– sistemsko (z zdravili, ki jih pojemo ali pa vnesemo v organizem drugače – injekcije) in

– z obsevanjem z UV svetlobo.

Luskavica ni nalezljiva bolezen.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času