Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Genitalne bradavice

Gre za virusne bradavice, ki se pojavljajo v predelu spolovil – na koži ali sluznici zunanjega spolovila, ali na sluznici spolovila na mestu, ki ga z očesom ne vidimo – npr. na materničnem vratu.

Kaj so genitalne bradavice in kje se največkrat pojavijo?

Prenašajo se s kontaktom, v tem primeru s spolnim kontaktom. Z ozirom na spolne navade jih lahko najdemo tudi v ustih in žrelu in v predelu zadnjika in danke.

Kaj povzroča genitane bradavice?

Genitalne bradavice, tako kot vse druge virusne bradavice, povzročajo humani papiloma virusi. Gre za druge tipe bradavic od tistih, ki jih najdemo na koži rok in nog, vendar za isto skupino virusov.

Kako pogoste so genitalne bradavice in kolikšna je možnost okužbe?

Genitalne bradavice je najpogostejša spolnoprenosljiva bolezen. Velik del prebivalstva, ki je bil spolno aktiven je okužen z humanimi papiloma virusi  (HPV). Večina okuženih je brez težav, očitni znaki okužbe – bradavice – se pojavijo le pri približno 1% populacije. Del virusov, ki lahko povzročijo spolno prenosljive bradavice, je kancerogenih – lahko sprožijo nastanek raka materničnega vratu ali danke (pa tudi ust, grla in dihal). Pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženim partnerjem je verjetnost okužbe velika.

Ali uporaba kondoma prepreči okužbo s HPV?

Dosledna uporaba kondoma je najboljša zaščita pred okužbo s HPV, vendar je potrebno vedeti, da se virus lahko prenese z ali na predele kože, ki niso zaščiteni s kondomom.

Ali se po odstranitvi genitalnih bradavic zmanjša možnost prenašanja HPV na druge osebe?

Da, po odstranitvi genitalnih bradavic se možnost prenašanja virusa zmanjša, nikakor pa ni izključena.

Ali se bodo osebi, kateri so se enkrat pojavile genitalne bradavice, te pojavljale ponovno?

Zdravljenje genitalnih bradavic je poseben izziv za strokovnjake.  Ponovitve so pogoste, tudi mesta, kjer se bradavice pojavljajo, so velikokrat zdravljenju težko dostopna. Ponavadi zdravljenje traja  več tednov ali mesecev. Vseeno so uspehi dobri in kontinuiranega ponavljanja je, pri sicer zdravih osebah, res malo. Ponovne okužbe so ob enakem načinu življenja, seveda, mogoče, virusov je namreč cela vrsta.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času