Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Dermatitis

Dermatitis pomeni »vnetje kože« in sam pojem ne opredeljuje vzroka ali izgleda sprememb.

Kaj je dermatitis in kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je relativno pogosta, kronična vnetna bolezen kože, glavni težavi sta srbež in ekcemi (področja pordele, rdečkaste, luščeče se kože, občasno z ranicami, včasih je koža na teh mestih groba, zadebeljena). Atopijski dermatitis (AD) se običajno razvije pri ljudeh, pri katerih je razvoj in funkcija celic vrhnjice kože spremenjena, imajo pa tudi nagnjenje k alergičnim odzivom, povezanim z imunoglobulini E.

Pogosto se povezuje z drugimi alergijskim boleznim kot so astma, seneni nahod, alergijski konjunktivitis.

Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je vnetje kože na predelih, bogatih z lojnicami: med obrvmi, ob nosu, na lasišču, na prsnem košu. Vnetje se kronično ponavlja, najpogosteje je povezano s prihičnim stresom, neustrezno prehrano ali neustrezno nego. Ena najpogostejših težav v lasišču – prhljaj – je največkrat le ena od manifestacij seboroičnega dermatitisa.

Perioralni dermatitis - vnetje kože okoli ust

perioralni dermatitis (v prevodu –  vnetje kože okoli ust) oziroma širše periorificielni dermatitis (vnetje kože okoli odprtin na obrazu: oči, nos, usta). Na prizadetih mestih se pojavljajo skupine drobnih rožnatordečih bunčic, koža teh predelov je pogosto nežno pordela, občasno se nežno lušči. Koža se burno se odziva na zunanje dražljaje, bolniki opisujejo pekoč občutek ali zbadanje. Relativno pogost je pri odraslih ženskah, razvije pa se tudi pri moških in otrocih.
Točen vzrok ni jasen, poznamo pa najpogostejše sprožilne dejavnike: nanašanje lokalnih kortikosteroidnih pripravkov ali vpihavanje steroidnih pršil, neustrezni lokalni pripravki, fluorirane zobne paste, hormonska nihanja.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času