Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Bolezni ven (krčne žile)

Težave s kroničnim venskim popuščanjem se lahko pojavijo ne glede na življenJsko obdobje, na pričetek, težo in potek bolezni pa vplivajo tako genetična predispozicija, kot zunanji dejavniki, kot so nosečnost, stoječe delo, izpostavljanje toploti, uživanje zdravil in kontracepcije, težave s ščitnico idr.

Ali je kronična bolezen ven (KBV) zdravstvena težava, ki se lahko podeduje?

Nagnjenost h kronični bolezni ven (KBV) se lahko deduje, vendar vzorca dedovanja vedno ne znamo pojasniti.

Kateri so najpogostejši simptomi?

Bolniki tožijo o zatekanju nog (oteklina je večja proti večeru in do jutra splahni in ni nujno, da je vedno simetrična levo in desno), o bolečini v nogah, občutku težkih nog, pekočem občutku, nemirnih nogah, krčih v nogah in mravljincih.

Ali je res, da nosečnost še pospeši bolezen?

Da. Vzrok je v plodu, ki pritiska na medenično dno, kar otežuje venski odtok proti srcu, kar posledično pomeni večji pritisk v venah na nogah.

Se je pametno izogniti sedenju s prekrižanimi nogami?

Da, saj pritisk ene noge na drugo otežuje venski odtok in povzroča večji pritisk v venah na golenih in stegnih.

Kako nastane venska razjeda?

Venska razjeda pomeni zadnji stadij KBV in nastane zaradi relativne hipoksije (pomanjkanja kisika) v okolnem tkivu, kar je posledica dolgotrajne otekline in fibrinskih oblog vene, ki drenira določeno področje kože.

Ali nošenje visokih pet prispeva k poslabšanju bolezni?

Da. Vene so pasivne žile, nimajo mišične stene in so zato odvisne od delovanja golenske in stegenske mišične črpalke, oz. masaže okolnih mišic, skozi katere potekajo. Pri ženskah, ki nosijo visoke pete, je delovanje mišičnih črpalk slabše, kar prispeva k poslabšanju KBV.

Kakšne oblike zdravljenja obstajajo?

Najprej vedno zdravimo večje žile (kirurški poseg, endoluminalni laserski in radiofrekvenčni poseg), nato nadaljujemo z zdravljenjem manjših žil (sklerozacija z ali brez pene) in na koncu najmanjših, estetsko motečih žil (laserska fototermoliza).

Ali se običajne dokolenke osebam s KBV odsvetujejo?

Da. Razlika med navadnimi dokolenkami in kompresijskimi dokolenkami je v tlaku, ki ga nogavice povzročajo na okolne vene. Pri navadnih dokolenkah le te okolne vene stisnejo enakomerno, večinoma je problematična tudi elastika pod kolenom, ki zaradi zažemanja venski odtok še dodatno oslabi, kar povzroči večji pritisk v venah na golenih.

Kako kompresijske nogavice pomagajo pri KBV?

Kompresijske nogavice so tkane na način, da je največji pritisk, ki ga povzročijo na kožo, v okolici gležnjev, najnižji pa v okolici kolen, oz. stegen, torej kot stožec usmerjajo venski odtok v smeri od gležnjev proti srcu, medtem ko navadne dokolenke ali nadkolenke povzročijo enakomeren pritisk v celotni dolžini nogavic.

Ali lahko rečemo, da je KBV posledica sodobnega načina življenja?

Ne vedno, saj vemo, da se nagnjenost za nastanek KBV deduje, kar ni v povezavi s sodobnim načinom življenja, deloma pa temu lahko pritrdimo, saj sta nošenje visokih pet ali npr. uživanje kontracepcije dejavnika, ki KBV pospešujeta.

Ali lahko preprečimo nastanek KBV?

Lahko. Vplivamo lahko na zunanje dejavnike, ki KBV pospešujejo. Nosečnicam priporočamo nošenje preventivnih elastičnih nogavic, odsvetujemo izpostavljanje toploti, uživanje kontracepcije, najpomembnejši preventivni dejavnik pa je dosledno nošenje kompresijskih elastičnih dokolenk/nadkolenk takoj, ko se pojavijo prvi znaki in simptomi bolezni.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času