Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Bolezni nohtov in las

Na nohtih in laseh se odražajo številna dogajanja v telesu.

Različni dejavniki

Različne fiziološke spremembe kot so

  • puberteta,
  • nosečnost ali staranje,
  • različne bolezni kože (npr. luskavica, atopijski dermatitis),
  • bolezni notranjih organov (npr. jeter, ščitnice)
  • hujše sistemske bolezni

Vse to pogosto spremljajo tudi spremembe na t.i. kožnih priveskih, nohtih ali laseh/dlakah.

Veliko pa je tudi sprememb / bolezni, ki so specifične prav za omenjeni strukturi.

Izpadanje las

V povezavi z lasmi omenimo predvsem različne oblike redčenja in izpadanja las (v naslednjih poglavjih) ali prekomerne poraščenosti, ki se razvije predvsem pri ženskah. V blažjih oblikah je najpogosteje povezana z etnično pripadnostjo, pri močnejših oblikah pa je potrebno izključiti hormonske motnje.

Vraščanje dlak

Veliko težav povzroča tudi vraščanje dlak, ki vodi v številna, ponavljajoča se vnetja in posledično v temna obarvanja in brazgotinjenje. Umirjamo jih deloma z ustrezno nego kože, dokončna rešitev pa prinese le lasersko odstranjevanje dlak na problematičnih področjih.

Veliko pa je tudi sprememb / bolezni, ki so specifične prav za omenjeni strukturi.

Težava nohtov

Na nohtih rok sta najpogostejša težava cepljenje in plastenje nohtov. Najpogosteje se pojavljata pri osebah, ki veliko močijo roke in/ali veliko delajo s čistili. Prav tako pri bolnikih z različnimi boleznimi kože, boleznimi vezivnih tkiv in ob uživanju določenih zdravil.

Vnetje obnohtnih gub

Neredko se razvije tudi vnetje obnohtnih gub – paronihija: koža ob nohtu pordi, oteče, je boleča na pritisk, pogosto se razvije tudi gnojav izcedek. Če je težava dolgotrajna, se odrazi tudi na nohtni plošči, ki postane motna, hrapava in nagubana. Draženje obnohtnig gub sprožijo različni dejavniki: močenje rok, stik s čistili, lak za nohte ali njegovi odstranjevalci, izrazito vnetje pa se pojavi ob okužbi z bakterijami ali glivami, praviloma kvasovkami.

Najpogostejši spremembi na nohtih nog sta vraščanje nohtov in glivične okužbe nohtov.

Glivično obolenje

Ocenjuje se, da ima glivično povzročene spremembe na nohtih dobrih 20 % svetovnega prebivalstva. Zaznamo jih kot spremembe v barvi nohta, noht se pogosto zadebeli in postane zlasti na konici drobljiv.

Ob tem pogosto opažamo tudi spremembe na koži stopal, zlasti med prsti:

  • koža je nežno pordela,
  • se lušči,
  • lahko se oblikujejo drobni belkasti mehurčki,
  • med prsti pa je belkasta, vlažna,
  • pogosto se pojavijo razpoke.

Zdravljenje je lahko lokalno ali sistemsko

Z glivicami okužene nohte zdravimo z lokalnimi (kreme) ali sistemskimi (tablete) antimikotičnimi zdravili, v zadnjem času pa se je uveljavilo tudi lasersko tretiranje tako spremenjenih nohtov.

Vraščanje nohtov

Vraščanje nohta se lahko razvije na kateremkoli nohtu, a najpogosteje se vraščajo nohti palcev. Mogočih vzrokov je več – prirojena nepravilna rast nohta, nepravilno striženje nohtov, poškodbe prstov oz nohtov, pristisk obnohtnih gub zaradi ozke obutve – največkrat pa gre za kombinacijo večih dejavnikov.

V primeru vraščanja nohtov je potrebno prilagoditi nego nog in striženje nohtov, vsaj začasno tudi obutev, predvsem pa je zelo priporočljivo obiskati dobro pedikerko, ki vneti predel ustrezno sanira in z različnimi pripomočki prekine proces vraščanja nohta v obnohtno gubo.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času