Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Alopecija

Izraz alopecija ali prekomeren izpad dlak označuje motnjo oz. prekinitev občajnega procesa rasti dlak.

Kje?

Lahko se pojavi na kateremkoli delu telesa, a najpogosteje na lasišču in obrazu.

Lasje/dlake imajo specifičen razvoj, tekom katerega krožijo skozi obdobja rasti, počitka, izpadanja in regeneracije. Večina ljudi kot del tega naravnega procesa izgubi približno 50 do 100 las dnevno.

Kadar pa je cikel okvarjen zaradi motene rasti las ali hitrejšega izpada, se pojavijo različne spremembe v običajnem vzorcu poraščenosti.

Najpogostejše so:

  • pomikanje lasne meje na čelu navzgor,
  • žariščni izpad,
  • difuzno redčenje las.

Prekomeren izpad las je lahko genetsko pogojen ali pa je povezan s številnimi bolezenskimi stanji in vedenjskimi vzorci.

ANDROGENETIČNA ALOPECIJA

Androgenetična alopecija je najpogostejši tip prekomernega izpada las, saj se do 50. leta pojavi pri približno 40% žensk in preko 50% moških. Gre za prirojeno motnjo, ki je pri moških neposredno povezana z odzivnostjo dlak na presnovke testosterona (dihidrotestosteron ali DHT), pri ženskah pa gre verjetno za kombinacijo omenjenega in pridruženih sprememb v različnih genih.

Androgenetična alopecija po moškem tipu

Pojavljati se začne po zaključku pubertete in se tekom življenja stopnjuje. Daleč najpogosteje se začnejo redčiti in izginjati lasje na čelnih zalivih, nato na vrhu glave, pogosto se v končni obliki predeli brez las zlijejo med seboj in poraščen ostaja le še obroč na dnu lasišča

Androgenetična alopecija po ženskem tipu

Prav tako se pojavlja od končane pubertete dalje, je pa bistveno pogostejša in intenzivnejša v menopavzi. Običajno zajame predvsem vrhnji del lasišča, medtem ko lasna meja na čelu ostane nespremenjena. Za razliko od moškega tipa, se pri ženskem tipu le izjemoma pojavi očitna pleša.

Zdravljenje androgenetične alopecije

Pri moških imamo več možnosti uspešnega zdravljenja. Lahko izbiramo med antagonisti DHT (bodisi jih nanašamo lokalno ali pa jemljemo v obliki tablet), precej uspešno pa je tudi presajanje las.

Pri ženskah je zdravljenje manj obetavno. Izbiramo med lokalnimi pripravki, ki pospešujejo las ras, možno je presajanje las ali zdravljenje z lastno plazmo.

TELOGENI EFLUVIJ

Kaj je TELOGENI EFLUVIJ ?

O telogenem izpadu las govorimo, kadar številni dlačni folikli preidejo v fazo mirovanja, na koncu katere izpadejo, ne prične pa se svež cikel rasti. Tekom telogenega izpadanja lahko izgubimo 300 do 500 las dnevno, najizrazitejše je praviloma redčenje na sencih in vrhu lasišča.

Kaj sproži TELOGENI EFLUVIJ ?

Povodi za ta tip izpadanja las so lahko številni, predvsem različne spremembe v zdravstvenem stanju, npr:

  • poporodno pri materah,
  • motnja v delovanju ščitnice,
  • pomanjkanje železa,
  • različne vročinske bolezni ali operacije,
  • uživanje različnih zdravil (retinoidi, varfarin),
  • včasih tudi po ukinitvi oralnih kontraceptivov.

Močnejši izpad se praviloma začne 3 mesece po vhodnem dogodku in traja 6 do 18 mesecev, redko dlje.

KROŽNI IZPAD LAS (ALOPECIA AREATA)

Pojavi se lahko v vseh življenjskih obdobjih

Pri krožnem izpadu las gre za avtoimuno bolezen: človekov imunski sistem prične napadati lastna, sicer zdrava tkiva – v tem primeru lasne folikle. Dlaka izpade, vnetje pa preprečuje nastanek novega lasu.

Pojavi se lahko v vseh življenjskih obdobjih. Lasje/dlake izpadejo v manjših okroglih žariščih, ki se nato lahko večajo in zlivajo med seboj. Praviloma je bolezen samoomejujoča, lahko pa zajame tudi celotno lasišče in dlake na obrazu ali celo na vsem telesu.

BRAZGOTINSKE ALOPECIJE

Kaj se lahko zgodi?

Pri teh obolenjih močno vnetje uniči lasne folikle in jih nadomesti z brazgotinami. Lasje / dlake na the mestih ne morejo več rasti. Praviloma je spremenjena tudi koža lasišča: pordela, se lušči in srbi, lahko je tudi blago otečena. Prizadane lahko osebe v katerikoli starosti.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času