Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Akne

Akne lahko prizadanejo ljudi vseh starosti in obeh spolov. V koži se nahajajo žleze lojnice, ki skrbijo, da je naša koža vlažna in prožna. 

Nastanek?

  • V koži se nahajajo žleze lojnice, ki izločajo loj, s pomočjo katerega koža ostane vlažna in prožna. Če ob prekomernem delovanju žlez lojnic pride do zamašitve njihovih izvodil, se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v globljih predelih kože in s tem kožo draži, zaradi česar se posledično pojavi vnetje, ki povzroča nastanek mozoljev ali tudi aken.

 

  • Akne se najpogosteje pojavljajo na tistih predelih telesa, kjer je več žlez lojnic: na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in ramenih, njihovo zdravljenje pa lahko poteka z intenzivno kozmetično nego, ki praviloma vključuje tudi posege z laserjem, z loklanimi pripravki ali sistemsko – z jemanjem različnih zdravil.

Različne oblike aken

  • Poznamo zelo različne oblike aken, ločujemo jih predvsem glede na starost bolnika in obliko vnetja, včasih pa tudi glede na vzrok. Klasična mozoljavost najstnikov (acne vulgaris) je npr. lahko izražena blago, praktično brez vnetja (komedonske akne), lahko pa se razvije sistemsko obolenje, ko ima bolnik poleg hudih, gnojnih aken, tudi povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih, izvidi krvi pa kažejo povišane parametre vnetja (acne fulminans).

 

  • Poznamo tudi akne pri novorojenčkih oziroma dojenčkih, akne v odraslem obdobju, akne, ki jih sprožijo zunanji dejavniki ali zdravila itn.

Posegi za zdravljenje aken

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času