Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: (01) 514 17 00 / Email: info@dermatologija.eu

Akne

Akne lahko prizadanejo ljudi vseh starosti in obeh spolov. V koži se nahajajo žleze lojnice, ki skrbijo, da je naša koža vlažna in prožna. 

Nastanek?

  • V koži se nahajajo žleze lojnice, ki izločajo loj, s pomočjo katerega koža ostane vlažna in prožna. Če ob prekomernem delovanju žlez lojnic pride do zamašitve njihovih izvodil, se loj skupaj s kožnimi celicami in bakterijami kopiči v globljih predelih kože in s tem kožo draži, zaradi česar se posledično pojavi vnetje, ki povzroča nastanek mozoljev ali tudi aken.

 

  • Akne se najpogosteje pojavljajo na tistih predelih telesa, kjer je več žlez lojnic: na obrazu, vratu, prsnem košu, hrbtu in ramenih, njihovo zdravljenje pa lahko poteka s sistemsko terapijo (zdravljenje z antibiotiki) ali z lokalno terapijo.

Kje?

  • Poznamo zelo različne oblike aken, ločujemo jih predvsem glede na starost bolnika in obliko vnetja, včasih pa tudi glede na vzrok. Klasična mozoljavost najstnikov (acne vulgaris) je npr. lahko izražena blago, praktično brez vnetja (komedonske akne), lahko pa se razvije sistemsko obolenje, ko ima bolnik poleg hudih, gnojnih aken, tudi povišano telesno temperaturo, bolečine v sklepih, izvidi krvi pa kažejo povišane parametre vnetja (acne fulminans).

 

  • Poznamo tudi akne pri novorojenčkih oziroma dojenčkih, akne v odraslem obdobju, akne, ki jih sprožijo zunanji dejavniki ali zdravila itn.

Posegi za zdravljenje aken

K boljšim rezultatom zdravljenja dermatitisa lahko pripomoremo tudi sami. Potrudite se, da na splošno živite zdravo in zadovoljno. Izogibajte se konzervirani hrani, pobarvanim prehrambenim izdelkom, negovalnim pripravkom z močnimi dišavami in barvili in redno negujte kožo z ustreznimi kremami ali mastnim mlekom. Če poznate alergene, ki stanje poslabšajo, se jim v največji možni meri izognite.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času