Največja slovenska zasebna dermatološka ustanova
Telefon: 01 51 41 700 / Email: info@dermatologija.eu

Pilingi (kemični, laserski, …)

Pri kemičnih pilingih na kožo nanesemo različne vrste kislin, ki nadzorovano oluščijo vrhni sloj in obenem spodbudijo obnovo in pomladitev kože.

Koža

 • S staranjem se luščenje in drugi fiziološki procesi v koži odvijajo vse počasneje , zaradi česar na povrhnjici zastajajo plasti odmrlih celic, koža deluje motno, utrujeno, je izsušena.

Tip peelinga

Glede na debelino odstranjenega vrhnjega sloja kože pilinge delimo na povrhnje, srednje globoke in globoke. Za odstranitev začetnih, blagih starostnih in pigmentnih sprememb uporabljamo pilinge z alfa in beta hidroksi kislinami ali triklorocetno kislino v koncentraciji do 20 %. Vnetje je zmerno in okrevanje kratkotrajno. Za bolj izrazit učinek uporabimo TCA višjih koncentracij, najgloblje pilinge pa izvajamo s fenolom. Pri le-teh je okrevanje ustrezno daljše. Raztopino lahko nanesemo na celoten obraz ali le posamezna področja – najpogosteje ga uporabljamo na obrazu, vratu, dekolteju in rokah.

Za kaj in kdaj je poseg primeren?

 • Če imate plitke gube ali od sonca poškodovano kožo (hrapava koža, usnjat videz)
 •  Če imate povrhnje, blage brazgotine
 • Za odstranitev pigmentnih sprememb (rjavi madeži in pege na koži)
 • Za odstranitev prekanceroznih sprememb

Preden se za poseg odločite, je dobro vedeti:

 • Poseg se izvaja v ambulanti in traja do 1 ure
 • Povrhnji in srednje globoki kemični pilingi imajo kratek čas okrevanja
 • Globoki kemični pilingi omogočijo tudi glajenje globokih gub
 • Po posegu je koža občutljiva na sonce, kožne pore pa so lahko na videz večje
 • Za izrazitejši učinek in odstranitev površinskih nepravilnosti je pogosto potrebnih več zaporednih nanosov, zlasti ob uporabi povrhnjih kemični pilingov
 • Globoki kemični pilingi v nekaterih primerih posvetlijo kožo
 • Lahko poslabšajo kožne bolezni, vključno z alergijskimi reakcijami in herpesom.
 • Z učinkovitostjo pilinga narašča tudi možnost zapletov kot so brazgotine in razbarvanje.

Različne vrste kemičnih pilingov in potek posega

Tri vrste

Kemični pilingi se razlikujejo po sestavini kisline, ki jo nanesemo na kožo. Uporabljamo tri vrste kislin, ki se med seboj razlikujejo po globini delovanja, učinkovitosti in času okrevanja –

 • Alfa hidroksi kisline (AHA),
 • triklorocetno kislino (TCA)
 • piling s fenolom.

TCA pilingi

Triklorocetno kislino (TCA) za željeni učinek uporabljamo v različnih koncentracijah in nanašamo na različne načine. Piling s TCA uporabljamo za glajenje plitkih statičnih gub in odstranjevanje povrhnjih pigmentnih sprememb na obrazu in drugih delih telesa (vrat, roke).
Praviloma je pred posegom potrebna priprava kože z belilno kremo, ki vsebuje hidrokinon in kremo z retinolom, ki spodbudi obnovo kože. Po ustrezni priprave kože na poseg, se kislina nanese na izbrano področje. Glede na želen učinek in stopnjo jakosti kisline, učinkovino pustimo delovati med 10 do 45 minut. Kislino nevtraliziramo in tako zaključimo njeno delovanje. Poseg zaključimo z nanosom antibiotičnega mazila. Prve dni okrevanja je značilno luščenje vrhnjega dela kože, sledi rdečiča, zato se veliko pacientov odloči, da se bo teden dni ali več izogibala javnih prostorov in druženja.Pilinge z TCA v manjših koncentracijah lahko  ponovimo. S tem dosežemo boljši učinek, okrevanje pa razdelimo na več krajših obdobij.

AHA pilingi

Najpogosteje uporabljeni površinski pilingi vsebujejo alfa hidroksi kisline (npr. glikolna kislina). Enkraten nanos nekoliko osveži kožo, za izrazitejši učinek in odstranitev površinskih nepravilnosti pa je potrebnih več zaporednih nanosov.

Priporočljivi so za zmanjševanje začetnih, s staranjem povezanih sprememb. Po ustrezni priprave kože na poseg , piling z AHA kislino nanesemo na izbrano področje. Razen rahlo zbadajočega občutka po nanosu je poseg neboleč in anestezija ni potrebna. Glede na želeni učinek, vrsto in moč kisline piling pustimo delovati 5 do 30 minut. Poseg zaključimo z nanosom negovalnega mazila. Takoj po posegu lahko uporabite ličila in se vrnete k vsakodnevnim aktivnostim.

Piling s fenolom

Najbolj agresiven in najglobje delujoč in najbolj učinkovit je piling s fenolom, ki ga uporabljamo le na izbranih delih obraza.
Po ustrezni priprave kože na poseg, se fenol nanese na izbrano področje. Najpogosteje se uporablja za odstranjevanje prekanceroznih sprememb in navpično potekajočih gubic na zgornji ustnici.

V nasprotju z ostalimi pilingi ima izrazit belilni učinek. 6-12 ur po posegu se pojavi oteklina, ki v 3-4 dneh postopno izveni. Za bolj blag učinek lahko fenol razredčimo z olivnim oljem, vendar se ob drugih vrstah pilingov kombinacija redko uporablja.

K boljšim rezultatom zdravljenja dermatitisa lahko pripomoremo tudi sami. Potrudite se, da na splošno živite zdravo in zadovoljno. Izogibajte se konzervirani hrani, pobarvanim prehrambenim izdelkom, negovalnim pripravkom z močnimi dišavami in barvili in redno negujte kožo z ustreznimi kremami ali mastnim mlekom. Če poznate alergene, ki stanje poslabšajo, se jim v največji možni meri izognite.

Ne veste, katero kožno težavo imate?

Izpolnite formular in odgovorili vam bomo v kratkem času